18 Μαΐου 2015

Αποκάλυψη τώρα! 15 συγκλονιστικές φωτογραφίες της Γης που καταστρέφουμε

Μπορούν εφτά δισεκατομμύρια και κάτι ανθρώπων να είναι συνένοχοι στο ίδιο έγκλημα; Ναι, απαντάει το Foundation for Deep Ecology που προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις πολιτών και ηγετών με την καμπάνια του Global Population Speak Out Campaign.

Καθώς στο τέλος του 21ου αιώνα ο πληθυσμός του πλανήτη θα αγγίζει τα 12 δισεκατομμύρια τα τετραγωνικά μέτρα της Γης θα ασφυκτιούν και θα αποψιλώνονται. Θα ασθμαίνουν και θα παλεύουν για να συντηρήσουν ένα οικοσύστημα βαθειά χτυπημένο από την ανθρώπινη επέλαση. Οι άνθρωποι είμαστε τόσο λαίμαργοι που καταφέραμε να εξαφανίσουμε περίπου τα μισά είδη του ζωικού βασιλείου μέσα σε μόλις τέσσερις δεκαετίες. Η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον του Μπλε Πλανήτη και για αυτό ευθύνομαι εγώ. Και εσύ.
Οι φωνές της λογικής μοιάζουν να μην είναι αρκετά δυνατές για να ακουστούν πέρα από τα ακαδημαικά συνέδρια και μερικές, περιστασιακές, ανησυχητικές συνεδριάσεις. Οπότε ο Tom Butler, Διευθυντής Επικοινωνίας στο Foundation for Deep Ecology αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όπλο της εικόνας. “Θελήσαμε να προσπελάσουμε τη στρατηγική των λεκτικών επιχειρημάτων και να επικεντρωθούμε στο συναίσθημα” λέει για την έκδοση που αποκαλύπτει σε τεράστιες εικόνες το έγκλημα που καθημερινά συμβαίνει επάνω στο θήραμα που λέγεται Ο Δικός Μας Πλανήτης. “Θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε εκείνον που ποτέ δεν έχει σκεφτεί τι σημαίνει Υπερπληθυσμός και να του δείξουμε πως αλλάζουμε τη Γη απλά με την ύπαρξη μας” συμπλήρωσε.
“Η ζημιά που γίνεται στον πλανήτη δεν γίνεται από δόλο” είπε ο Butler στο Salon. “Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι ξυπνούν το πρωί και λένε ΄Χμ, τι να κάνω για να σκοτώσω τον πλανήτη απόψε΄. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς είμαστε δέσμιοι ενός συστήματος οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού που μας έχει κάνει να μη διακρίνουμε ότι το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι να καταδικάζει το μέλλον μας” συμπλήρωσε. “Οι λύσεις και οι στρατηγικές που πρέπει να υιοθετηθούν είναι γνωστές και είναι απλές. Χρειάζεται παιδεία, απαιτείται οικογενειακός προγραμματισμός, ένας έλεγχος στην αύξηση του είδους μας και μια αλλαγή στις συνήθειες μας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί που θα τις επιβάλλουν στο βαθμό που απαιτείται”. Ο πλανήτης δεν έχει μέλλον οπότε εαν είσαι Γήινος κάνε του τη χάρη και μετοίκησε στον Άρη ή όπου αλλού σου δοθεί η ευκαιρία πριν καταδικάσεις τη Μπλε Κουκκίδα που αγάπησε ο Καρλ Σάγκαν σε απόλυτο τέλος. Αυτά είναι όλα όσα κάνεις καθημερινά.
Σερφάροντας στα σκουπίδια. Στο πιο πυκνοκατοικημένο νησί του κόσμου, στη Java της Ινδονησίας το κύμα είναι βόθρος.

Καμία ανάσα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σταδιακά στραγγαλίζει την εύρωστη ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου.


Το λιώσιμο της ελπίδας. Τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Πόλο οι πάγοι γίνονται νερό. Η εικόνα του καταρράκτη που είναι κακός οιωνός από το Svalbard της Νορβηγίας


Εθισμένοι στο Μαύρο Χρυσό. Πετρελαιοποηγές που έχουν στερέψει αλλά επιμένουν να βιάζονται στο Kern River Oil Field της Καλιφόρνια


Η τρύπα της πολυτέλειας. Για να χαρίσουν περισσότερα διαμάντια στη ματαιοδοξία των λίγων, οι εργαζόμενοι στο Αδαμαντωρυχείο Mir σφαγιάζουν το φλοιό.


Το Φαλακρό Βουνό. Η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων στο Βανκούβερ του Καναδά είναι αιματηρή.


Τα σκουπίδια του Πρώτου Κόσμου. Στη Γκάνα της Αφρικής τα ηλεκτρονικά του παρελθόντος μας βρήκαν τη χωματερή τους.


Στοιβαγμένοι. Εναέρια λήψη του Νέου Δελχί, εκεί όπου η ατμόσφαιρα στοιχίζει στους μισούς κατοίκους της χώρας (περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να ζήσουν στην ίδια πόλη), τρία ολόκληρα χρόνια από τη ζωή τους.


Το πλαστικό είναι θάνατος. Μακριά από τις μητροπόλεις της κατανάλωσης, στο νησί Midway του Βόρειου Ειρηνικού ένα ακόμη άλμπατρος βρίσκεται νεκρό από από κατάποση υπερβολικής ποσότητας πλαστικού.


Τρέφοντας τη μάζα. Τα θερμοκήπια στην Αλμέρια της Ισπανίας έχουν αλλοιώσει το οικοσύστημα της.


Κάποτε ένα δάσος. Εικόνας από τον Εθνικό Δρυμό Willamette στο Όρεγκον. Η οικιστική ανάπτυξη επέβαλε την αποψίλωση του κατά 99%.


Σκουπιδότοπος. Στο Μπαγκλαντές τα απορρίμματα είναι περισσότερα από τους εφιάλτες μας.


Χωρίς ανάσα. Αγρότης προσπαθεί να αντέξει τη δυσωδία του Κίτρινου Ποταμού στη Μογγολία της βαθιάς Κίνας.


Ντροπή μόνο. Ο σταρ της καλαθοσφαίρισης Yao Ming βλέπει το πτώμα ενός τεμαχισμένου ελέφαντα στη Βόρεια Κένυα.


Ο Αμαζόνιος χάνεται. Κοπάδια προσπαθούν να βοσκήσουν ανάμεσα σε καμένες εκτάσεις αυτού που κάποτε λέγαμε Πράσινο Πνεύμονα Της Γης. Η οριακή καταστροφή έχει ήδη συντελεστεί από χρυσοθήρες, εργολάβους και άλλα επαγγέλματα της ακόρεστης ανθρώπινης ανάγκης να καταστρέψουμε τα πάντα.


Η έκδοση «Overdevelopment, Overpopulation, Overshoot» που κυκλοφόρησε από τη διεθνή οργάνωση «Population Speak Out» μπορεί να αναγνωσθεί στο σύνολο της ΕΔΩ

----------------------

10 Μαΐου 2015

Βόλτα στη ρεματιά

Σήμερα πήγαμε βόλτα στη ρεματιά. Μικροί και μεγάλοι γνωρίσαμε από κοντα αυτό το στολίδι της πόλης μας. Περπατήσαμε στα μονοπάτια της, θαυμάσαμε τη φύση, είδαμε χελώνες, κάναμε πικ νικ, 
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου μας ξενάγησαν και μας μίλησαν για τη ρεματιά.
Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία κι όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, ιδιαίτερα τα παιδιά, ευχαριστήθηκαν πολύ.
Συγχαρητήρια στο σύλλογο γονέων για την πρωτοβουλία. Να το ξανακάνουμε!