18 Ιανουαρίου 2016

Η Συγνώμη


- Γιωργάκη πες συγνώμη, τον χτύπησες, πονάει δεν βλέπεις;
- Αντωνάκη πες στην αδερφή σου συγνώμη,κλαίει γιατί την χτύπησες.
- Μαρία όταν χτυπάμε κάποιον λέμε συγνώμη
- Είδες που του χαλασες τα τουβλάκια, πες συγνώμη, τα έφτιαχνε τόση ώρα.
- Δεν είναι ωραίο να μη λες συγνώμη όταν κάνεις κάτι που δεν θέλει ο άλλος.
- Τα καλά παιδιά λένε συγνώμη.
- Είναι ευγενικό να λες συγνώμη μετά.
- Κωστάκη πες το να το εννοείς, δεν μπορείς να λες συγνώμη και να κάνεις το ίδιο μετά
- Μα είπα συγνώμη, τι κλαις ακόμα;
- Μαμά ειπα συγνώμη, είδες;
-Μπαμπά της είπα συγνώμη αλλά ακόμη είναι θυμωμένη
- Όχι δεν λέω συγνώμη!!! Αυτή φταίει
- Συγνώμη. Συγνώμη, συγνώμη!!!
Μήπως
Διαβάζοντας ένα παραμύθι διδάσκουμε ενσυναίσθηση:
"Τι νομίζεις ότι θα γινόταν αν το αρκουδάκι στο παραμύθι έλεγε συγνώμη; Τι νομίζεις οτι θα γινόταν αν δεν έλεγε; Ποιό από τα δύο θα προτιμούσες να συμβεί; ή "Τι θα ήθελες να κάνει το αρκουδάκι τώρα;" " Τι ιδέα έχεις για το τι θα μπορούσε να κάνει;"
Ελαττώνουμε το αίσθημα της ντροπής αντί να το ενισχύουμε
"Νομίζω ότι δεν εννοούσες αυτό που έκανες- είσαι σπουδαίο παιδί - όλοι μας αντιδράμε μερικές φορές με τρόπους που κάνουν τους άλλους να στεναχωριούνται. Όταν συμβαίνει αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε ότι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε. Θέλεις να σκεφτούμε πως θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό;"
Εξηγούμε γιατί το συγνώμη είναι σημαντικό
"Το να πούμε συγνώμη είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα σταματήσει τον πόνο του φίλου σου και είναι σίγουρο ότι δεν θα φτιάξει κάτι που έχει σπάσει. Όταν λέμε συγνώμη, είναι σαν να λέμε στο φίλο μας ότι τον νοιαζόμαστε, και ότι κάναμε ένα λάθος και θα προσπαθήσουμε να μην το ξανακάνουμε όσο μπορούμε. Οι άνθρωποι που λένε συγνώμη είναι αρκετά γενναίοι ώστε να συνειδητοποιούν ότι έκαναν λάθος και να θέλουν να κάνουν κάτι για αυτό. Οι άνθρωποι δεν λένε συγνώμη γιατί ήταν άτακτοι ή κακοί, αλλά γιατί είναι αρκετά γενναίοι να παραδεχτούν ότι έκαναν ένα λάθος"
Ο πρώτος και καλύτερος τρόπος όμως είναι:
"Συγνώμη αγορίνα μου, έκανα λάθος και θα προσπαθήσω να μην το ξανακάνω. Δεν το εννοούσα όταν σου φώναξα, ήμουν κουρασμένη από την ημέρα μου και είχα πολύ λίγη υπομονή. Θα ήθελα να μην σου φωνάξω, και θα προσπαθήσω όσο μπορώ να μην το ξανακάνω. "
Προσοχή όμως, "η συγνώμη δεν έχει συνέπεια την εμπιστοσύνη, η συγνώμη έχει ως συνέπεια την συγχώρεση. Η αλλαγή της συμπεριφοράς έχει ως συνέπεια την εμπιστοσύνη." I Henry Cloud
Γίνετε πρότυπο προς μίμηση και βοηθήστε τα παιδια να αντιληφθούν καλύτερα την έννοια της συγνώμης με συζήτηση που θα τα κάνει να την αποσυνδέσουν απο το συναίσθημα της ντροπής, της ενοχής και της αυτόματης αντίδρασης, και να τη συνδέσουν με το συναίσθημα της γενναιότητας, της εντιμότητας, της φροντίδας και της αγάπης
Εμπνευσμένο απο το άρθρο "Why Sorry Matters: How to Encourage Empathy and a Heartfelt Apology"