02 Απριλίου 2018

Δανειστική Βιβλιοθήκη με παιδικά βιβλία στο σχολείο μας.


Σαν σήμερα, στις 2 Απριλίου 1805 γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα, καθιέρωσε το 1966 αυτή την ημέρα σαν Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο.

Με το να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας:
α) Τα βοηθάμε να χαλαρώσουν. Μετά τον πανζουρλισμό της ημέρας, η νύχτα θέλει ηρεμία, μια γλυκιά φωνή και μια ιστορία που θα βοηθήσει τον εγκέφαλο του παιδιού να αποφορτιστεί. Με λίγη τύχη, αν το παραμύθι δεν περιλαμβάνει συνεχείς ανατροπές και διατηρήσουμε τη φωνή μας σε χαμηλή ένταση, το παιδί θα κλείσει τα ματάκια του και θα αρχίσει να το βλέπει στο όνειρό του.
β) Μαθαίνουν να διαβάζουν κι αυτά. Ο κανόνας λέει ότι όταν διαβάζουμε σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, κρατάμε το βιβλίο ανοιχτό μπροστά του ώστε να εξοικειώνεται με τις λέξεις και την ανάγνωση. Επίσης, οι φιγούρες και τα χρώματα το βοηθούν να μπει στην ιστορία και να τη βιώσει σαν αληθινή.
γ) Ενεργοποιούμε τη φαντασία τους. Καλή η τηλεόραση, ωραία τα videogames, το internet και τα social media, αλλά στην περίπτωση των βιβλίων το παιδί καλείται να δημιουργήσει από μόνο του τις εικόνες. Και κάπως έτσι, τον πρώτο ρόλο αναλαμβάνει η φαντασία.
δ) Ενισχύουμε την αντίληψή τους. Με το να μαθαίνει για ήρωες που πηγαίνουν στο σχολείο, βουρτσίζουν τα δόντια τους ή ταξιδεύουν στο αεροπλάνο, το παιδί εξοικειώνεται με τις μικρές και τις μεγάλες προκλήσεις των πρώτων χρόνων της ζωής του. Αφήστε δε που με τα όσα αισθάνονται οι ήρωες, ενισχύεται και η συναισθηματική του νοημοσύνη.
ε) Δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς μαζί τους. Αν η ιστορία του προξενήσει απορίες, θα τις ρωτήσει. Κι αν το παραμύθι είναι πραγματικά καλό, θα ζήσετε μαζί μια κοινή εμπειρία.

Στο σχολείο μας υπάρχει πλέον οργανωμένη δανειστική βιβλιοθήκη με παιδικά βιβλία. Τα παιδιά  ενθουσιάστηκαν!!!
Ελάτε να τη δείτε και να δανειστείτε βιβλία. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε αυτή την ημέρα όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα.