21 Ιανουαρίου 2014

Ομάδα φίλων σχολικού κήπου 1ου Δημοτικού Χαλανδρίου

Στην πίσω πλευρά του σχολείου μας υπάρχει ένας όμορφος χώρος πρασίνου με ψηλά δένδρα.
Ο χώρος ήταν ότι πρέπει για τη δημιουργία σχολικού κήπου. Η  αρχή έγινε το Μάϊο του 2012 με την στήριξη του Σώματος Εθελοντών Χαλανδρίου που δώρισε τα πρώτα φυτά. Φυτεύτηκαν από τα παιδιά του σχολείου με τη βοήθεια των κηπουρών του Δήμου αρωματικά (δενδρολίβανο, λουίζα, αρμπαρόριζα, μέντα, δυόσμος, βασιλικός, λεβάντα), καλλωπιστικά (διμορφοθήκες, γκαζάνιες, γεράνια, φελίτσιες, βουκαμβίλια, γιασεμί, πολύγαλα, αγγελική, βιβούρνο, λιγούστρα) και φράουλες.
 

Ήταν μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα που τα παιδιά τη χάρηκαν πολύ. Ένας πιτσιρίκος μάλιστα που βοήθησε στη μεταφορά των φυτών δήλωσε ότι ήταν «η ωραιότερη μέρα της ζωής του».
Χάρις στο αυτόματο πότισμα που εγκατέστησε ο Σύλλογος Γονέων τα περισσότερα φυτά επέζησαν τα δύο καλοκαίρια που ακολούθησαν.

Το χειμώνα του 2013 έγιναν δύο δράσεις καθαρισμού και συντήρησης του κήπου.


Εργασίες στον κήπο 19/1/2013

Ο χώρος καθαρίστηκε από σκουπίδια και μπάζα, απομακρύνθηκαν τα αγριόχορτα και τα σπορόφυτα βρωμοκαρυδιάς και ψευδακακίας, στηρίχθηκαν τα αναρριχώμενα, κλαδεύτηκαν οι θάμνοι και ο κήπος εμπλουτίστηκε με μια πασχαλιά, μερικά ακόμη ανθόφυτα και ένα κλήμα ποικιλίας «σουλτανίνα».



Εργασίες στον κήπο 20/4/2013

 Τα πράσινα υπολείμματα συγκεντρώθηκαν σε σωρό για να παρακολουθήσουμε την «κομποστοποίησή του», και φέτος έχουμε το πρώτο μας κομπόστ.








Τη φετινή σχολική χρονιά, δεν έχουν γίνει ακόμη εργασίες στον κήπο εν αναμονή των συνεργείων του δήμου που θα κόψουν τη μεγάλη λεύκα που δυστυχώς ξεράθηκε.  Έγινε όμως η πρώτη συγκομιδή αρωματικών, που διατέθηκαν σε μικρές συσκευασίες στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου.


Η εμπειρία των προηγούμενων ετών έδειξε ότι :
  • αυτές τις λίγες ημέρες που αφιερώσαμε στην περιποίηση του κήπου περάσαμε πολύ όμορφα. Τα παιδιά το χάρηκαν πολύ και ρωτούν: «πότε θα ξανακάνουμε κηπουρική», και οι γονείς γνωριστήκαμε μεταξύ μας και το διασκεδάσαμε.
  • για να γίνει ο κήπος επισκέψιμος και να ενταχθεί στη ζωή του σχολείου, θα χρειαστούν επιπλέον διαμορφώσεις με δρομάκια που θα διευκολύνουν την κίνηση των παιδιών και των δάσκαλων στο χώρο, μικρές κατασκευές που θα τον κάνουν πιο ελκυστικό και, ίσως ένα καθιστικό για να γίνεται υπαίθριο μάθημα και μικρές εκδηλώσεις. Τα υλικά μπορούν να βρεθούν εύκολα. Χέρια χρειάζονται, λίγα εργαλεία που έχουμε οι περισσότεροι στα σπίτια μας και μια μικρή οργάνωση για τη συστηματικότερη περιποίησή του.
Όσοι γονείς ή παιδιά θα θέλατε να βοηθήσετε σε αυτήν την προσπάθεια μπορείτε να  στείλετε  ένα σύντομο μήνυμα στο email: natasso.nikolaou@gmail.com για να οργανώσουμε την ομάδα «φίλων του κήπου 1ου δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου» και να σχεδιάσουμε τον κήπο μας ίσως κάπως έτσι: