07 Ιανουαρίου 2022

Οδηγίες επιστροφής στο σχολείο

Οδηγίες και πληροφορίες για το τρόπο προσέλευσης και λειτουργίας του σχολείου από τη Δευτέρα 10/01/2022:

  • Την Κυριακή 09/01/2022 όλοι οι μαθητές/τριες – εμβολιασμένοι, νοσήσαντες, ανεμβολίαστοι – πραγματοποιούν self-test και δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr , εκτυπώνοντας την αντίστοιχη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος. Τη βεβαίωση την έχουν μαζί τους σε έντυπη μορφή (εκτυπωμένη ή χειρόγραφη με αναγραφή του κωδικού) τη Δευτέρα 10/01.
  • Τη Δευτέρα 10/01 απόγευμα κάνουν δεύτερο self-test ακολουθώντας πάλι τις παραπάνω διαδικασίες δήλωσης και βεβαίωσης. Τη νέα βεβαίωση φέρουν μαζί τους την Τρίτη 11/01
  • Την Πέμπτη 13/01 απόγευμα πραγματοποιούν το τρίτο self-test τη βεβαίωση του οποίου θα δείξουν στο σχολείο την Παρασκευή 14/01

Από τη επόμενη εβδομάδα (17-23/01) ακολουθούν τη διαδικασία των 2 self-tests που πραγματοποιούν έως 24 ώρες πριν την Τρίτη και την Παρασκευή και επιδεικνύουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από την πλατφόρμα edupass.gov.gr Τρίτη και Παρασκευή.

Προσοχή, υποχρέωση τεστ έχουν πλέον όλοι οι μαθητές, ανεξαρτήτως προηγούμενης νόσησης ή εμβολιασμού. 
 
❗ Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στα τεστ δεν προσέρχεται ο/η μαθητής/-τρια στο σχολείο και ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ ενώ ειδοποιείται το σχολείο το συντομότερο δυνατό.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από ΟΛΟΥΣ (παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς) σε όλους τους χώρους εντός και εκτός του σχολείου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι γονείς στην επιλογή της σωστής μάσκας για τα παιδιά τους ώστε αυτή να εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπο τους ενώ καλό είναι τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον δύο μάσκες μαζί τους.

Τι θα ισχύσει στα σχολεία για μαθητές  που θα διαγνωστούν θετικοί στον COVID-19; Πώς επιστρέφουν στο σχολείο;
Εάν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον ενώ ενημερώνεται το συντομότερο δυνατόν το σχολείο ώστε να διενεργηθούν οι απαραίτητες ενέργειες στους υπόλοιπους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς της τάξης.
Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:
(α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και
(β) με αρνητικό self-test.
Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self-test (ή rapid) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Τι ισχύει όταν μαθητές είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου. 

1. Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές (σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που έχουν νοσήσει και έχουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ), τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self-test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
2. Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση (καραντίνα) για 5 ημέρες, και διενεργούν self-test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.
3. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές  που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές.

 
Ακολουθούν 12 ερωτήσεις – απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων, (κάντε κλικ στο σύνδεσμο)
Επικαιροποιημένες (06/01/2022) συχνότερες ερωτήσεις - απαντήσεις που αφορούν τη νόσο COVID-19 από τον ΕΟΔΥ